Onderzoekers van het Maastricht UMC ontvangen 3 miljoen euro aan Europese subsidies voor de ontwikkeling van spierstamcel therapie. Dhr. Bert Smeets werd als hoofdonderzoeker geïnterviewd door radio 1 over dit onderwerp.

De therapie is bedoeld om spieren te herstellen en te genezen. Er worden stamcellen gekweekt vanuit spierbiopten die bij patiënten worden afgenomen; deze worden buiten het lichaam vermeerderd en via het bloed weer toegediend.

Hierdoor kunnen beschadigde spieren worden hersteld. Dit kan zowel bij patiënten die gezonde spierstamcellen hebben als bij patiënten met een erfelijke ziekte. Bij deze laatste groep wordt dan eerst het genetisch defect gecorrigeerd.

De verwachting is dat deze behandeling uitkomst kan bieden voor erfelijke spierziektes, maar ook bij bijvoorbeeld spierverlies door kanker en ouderdom een positief effect heeft. Bij deze ziektes gaat spiermassa en spierkracht verloren en kan de toepassing leiden tot een verbeterde effectiviteit van andere behandelingen. De kans op genezing wordt voorgroot doordat de patiënt in een meer gezondere toestand deze ingrijpende behandelingen kan ondergaan.

Dit jaart start een klinische trial bij mensen met een mitochondriële spierziekte om de veiligheid van de behandeling aan te tonen. Parallel wordt aan de genetische defecten van patiënten – met uiteenlopende spierziektes – gewerkt.

Luister het gehele interview terug, vanaf 19:00 minuten in het tijdslot 09:00 – 09:30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *