Algemeen.

Het is belangrijk dat u op uw eigen tempo loopt. Als u geforceerd een tempo aanhoud dat niet bij u past, haalt u de 80 km niet. Sommige mensen vinden het prettig om alleen te lopen, anderen lopen liever in een groep. Als u in een groep wilt lopen, zoek dan mensen die hetzelfde tempo kunnen volhouden. Je hebt dan steun aan elkaar op momenten dat je (door vermoeidheid) langzamer gaat lopen.

Tijdens de mars loopt u voor een groot deel in het donker. Het is verstandig om ook tijdens uw voorbereiding een tocht in het donker op te nemen. Dit loopt toch anders dan bij daglicht.

Traject.

De route van de Kennedy mars is gemarkeerd met pijlen en voert u door dorpen en voor 99% over verharde wegen. Bijna alle wegen zijn afgezet voor ander verkeer. Zorg dat u op bolle wegen in het midden gaat lopen. Aan de zijkanten loopt de weg af en als u daar te lang loopt krijgt u spierpijn door een onevenwichtige belasting.

Sokken en schoenen.

Het is van groot belang om hier aandacht aan te besteden. Er zijn vele oplossingen. Ik heb wandelaars met de duurste wandelschoenen zien lopen, maar ook goedkope gympies en één deelnemer liep meerdere keren op houten klompen. Kies uw schoenen zorgvuldig. Houd er rekening mee dat uw voeten tijdens de tocht dikker worden waardoor de schoenen kunnen gaan knellen. Als u schoenen gaat passen, doe dit dan bij voorkeur aan het einde van de dag en het liefst na een flinke wandeling.

Verkeerde sokken kunnen voor pijnlijke blaren zorgen. Zelf heb ik erg veel last gehad van blaren. Via via kreeg ik een tip om Wrightsocks uit te proberen. Sindsdien heb ik tijdens de 80 km slechts een enkele blaar. U vindt de sokken op https://www.wrightsock.nl . Uiteraard zijn er ook andere leveranciers van goede sokken.

Kleding.

Tijdens uw training krijgt u te maken met regen, wind, kou en warmte. Mijn advies is om u niet te warm te kleden. Hoe de opbouw moet zijn hangt van vele factoren af. Uw inspanning, mate van transpiratie etc. Ik adviseer om tijdens de Kennedy mars minimaal een vocht doorlatend shirt te dragen. U blijft dan droog en koelt niet erg af door de wind. Of u een extra laag draagt hangt van uw voorkeur af. Let op: bij regen wordt u in een plastic jack van binnen net zo nat als van buiten.

Huid.

De mars duurt, als u flink doorloopt, minimaal 11 uren. Kleding kan dan vervelend gaan schuren over gevoelige plekken. U kunt dit voorkomen door een eilandpleisters te plakken over gevoelige plaatsen zoals tepels en binnenkant bovenbeen. Andere plaatsen waar een pleister niet past kunt u insmeren met Sudocreme.

Eten en drinken.

Tijdens de mars is er circa elke 7 km een post met eten en drinken. Meestal thee, water, linomade, fruit, zoetigheid. Eet geregeld kleine hoeveelheden, in plaats van twee boterhammen. Pas op dat u niet te veel zoetigheid eet, dit kan een insuline dip veroorzaken wat het wandelen bemoeilijkt. Drink voldoende. Tijdens het wandelen verliest u veel vocht, ook in de nacht, zelfs als het regent en koud is. Neem daarom bij elke post een beker thee en water of bouillon. Dit is echt nodig om niet uit te drogen. Ik neem altijd circa 1 liter water en wat suikervrije havermoutkoeken mee voor tussendoor.

Rust.

Het is aan u om te bepalen wanneer en hoeveel u rust. De organisatie heeft twee grote rustposten ingericht, bij 38 en 60 km. Houd er echter rekening mee dat als u tussendoor rust het moeilijker wordt om verder te gaan. Bij de herstart bent u stijf geworden en voelt u de pijntjes erger dan voor de stop. Zelf stop ik niet tijdens de tocht.

Doorbijten.

Na 60 km voelt iedereen dat hij al een aantal uren aan het wandelen is. Iedereen krijgt een dip. Kwestie van doorbijten, verstand op 0 en blik op oneindig. Het is prettig als u tegen die tijd een wandelmaat heeft gevonden. Wetende dat die dezelfde klachten heeft maakt het doorzetten makkelijker.

Veiligheid.

Omdat u in de nacht loopt, ook in buitengebieden zonder straatverlichting, is het handig om een zaklamp (of hoofdlamp) mee te nemen, én een reflecterende strip zodat de achteropkomende auto van de organisatie u in elk geval ziet.

Tot slot.

Het lijkt een hele voorbereiding, maar het is het zeker waard! Ik hoop van harte dat u na de inspanning voor het goede doel vaker gaat lopen. Heel veel wandelplezier!